Service report


Black Earth Geng Belgium


Service Report – Operace Black Eagle (Belgie)

2 – 5.9.2004


2.9.2004 – V 19.00 hodin vyjala část jednotky 4th AMD o velikosti pěti členů do Belgie. Cesta byla malebná, zejména v Holandsku, kam jsme si nad ránem udělali výlet. Nicméně v 08.00 hodin 3.září jsme byli v cílovém městě Genku a počali jsme hledat místo srazu, což bylo podstatně složitější než samotná cesta. Nakonec jsme ho ale zdárně našli a připojili se ke skupině výsadkářů z pražské jednotky 82nd Airborne Division.

Postavili jsme si stany a vyrazili na obhlídku terénu. K vidění tu bylo spousta zajímavých věcí od výstroje a výzbroje, přes dobové vybavení až po těžkou obrněnou techniku. Za zmínku z pásové techniky určitě stojí americký tank M4 Sherman, stíhač tanků M18 Hellcat nebo samohybná protitanková děla M10. Dále pak několik Halftracků a z kolové techniky různé typy GMC, Dodge a jeepů.

Z výstroje nás zaujala hlavně stanice první pomoci a pojízdná redakce Stars and Stripes, vedle které parkoval mimo jiné kolové techniky i stíhač tanků M18. Vše v majetku rodiny Engelhardových z Holandska.

V sobotu 4.září v dopoledních hodinách proběhla tzv. generálka bitvy a odpoledne již vše probíhalo na ostro za přítomnosti značného počtu přihlížejících diváků.

Americký průzkumný jeep se přesunoval směrem k opuštěné továrně, když byl napaden palbou. Posádka jeepu opětovala palba a rádiem zavolala posily. Následně se objevil M18 a dojel bez podpory pěchoty na vzdálenost asi 80 metrů od továrny, načež byl zasažen z německého děla. Po několika minutách se objevila americká a britská pěchota a pomalu se přibližovala k předsunutým německým postavením před továrnou.

Nesmrtelní Američané a Britové v boji na pár metrů „zmasakrovali“ velmi dobře opevněné Němce, podporované palbou několika kulometů z horních pater továrny a nastoupili do závěrečného čelního útoku na továrnu.

Bojové ukázky se účastnilo několik členů českého kontingentu.


V sobotu večer se konala všeobecná veselice s asi 30ti členným orchestrem. Hrála se skoro váýhradně hudba čtyřicátých let a taneční parket byl zaplněn ještě po půlnoci.

V neděli 5.září jsme se sbalili a kolem 09.00 hodiny vyjeli na cestu k domuvu. Přišli jsme tak o monstrózní přehlídku ve městě, která se konala v 15.00 hodin. Přijela na ní další bojová technika, která nebyla v táboře. Podle lidí, kteří na přehlídku zůstali, byl nejpůsobivější zejména pohled na množství projíždějící obrněné techniky. Většinou od 2nd Armored Division

pfc Milewski