Combat report


Letecký den Jihlava


Combat Report – Jihlava 2004

XV. Horácký letecký den

Víkend 17.-19.září 2004 patřil již tradičně bojovým ukázkám na letišti v Jihlavě. Jednotka 4th AMD tu organizovala již třetí ročník. Ve spolupráci s dalšími kluby vojenské historie se zde v boji střetla americká a německá vojska a jednotka Rudé armády s německými vojsky.

Ani letos tomu nebylo jinak. Oproti minulým ročníkům nestál americký vojenský tábor před řídící věží u plochy letiště, kde stály stánkaři a pouťové atrakce, ale u hangáru p. Svobody.

Samotná bojová ukázka pak probíhala v sobotu tak, že německá vojska pobila průzkumnou jednotku Rudé armády a prorazila obranu amerických jednotek, kde způsobila vysoké ztráty. Část Američanů byla zajata.

V neděli už se v rámci hlavního programu podobné scestnosti neopakovaly a německá jednotka potom co narazila na průzkum Rudé armády, tento obloukem obešla a pokusila se prorazit si cestu přes početně slabší americké linie z obklíčení.

Američané okamžitě posílili svoje jednotky a německý útok odrazili. K tomu se přidala útočící jednotka Rudé armády, která napadla Němce z týlu a celá německá skupina se tak ocitla v těsném sevření. Američané se chopili iniciativy a obsadili zbývající ohniska odporu za jednotlivými německými obrněnými transportéry, čímž celá bojová ukázka končila.

Následovalo defilé před diváky a návrat do campu, kde velitel jednotky 4th Armored Division předal účastníkům akce pamětní listy.

K vidění zde bylo opět několik zajímavostí, mimo jiné několik dobových ubytovacích stanů, velitelství, autopark s dobovou vojenskou technikou, kontrolní stanoviště, stanice první pomoci, atd. Letos jsme navíc udělali výstavu různých vojenských předmětů, uniforem a zbraní americké armády z období 2.světové války. Vše ze soukromých sbírek členů jednotky 4th AMD.

pfc Milewski