Combat report


Commemorative Action
Jindřichův Hradec


Service Report - 66.výročí letecké bitvy nad J. Hradcem


Místo: Jindřichův Hradec, Deštná, Strmilov

Datum: 28. – 29.8.2010

Zúčastnili se: 2nd Lt Martin, 1st Lt Hart, T/4 Brown, sgt Witt, pfc Betters, pvt Wilson, pvt McGregor, pvt Thomas, pvt Flint, pvt Carney, pvt Brode.


Ze základny odjíždíme po osmé ráno a přes Počátky jedeme do Jindřichova Hradce. Oblečeni do slavnostních uniforem přijíždíme na náměstí. Zde se koná slavnostní odhalení pamětní desky na počest rodáka pilota plk. R. Zimy, který za 2. světové války létal v Anglii u RAF. Slavnosti se rovněž účastní českoslovenští váleční veteráni, letci RAF.

Po proslovech následuje odhalení pamětní desky. Poté zazní československá hymna. Program slavnosti pokračuje fotografováním a koncertem v kostele. U památníku československých letců z 2. světové války jsou položeny květiny.

Tím končí oficiální část. Veterány čeká oběd a poté volná zábava kousek za městem. Využíváme volného času a vyrážíme se podívat do leteckého muzea v Deštné, které je z části věnováno letecké bitvě poblíž Jindřichova Hradce v roce 1944. Po prohlídce se vracíme zpátky do J.Hradce a zůstáváme do rána.

Ráno vstáváme do chladného rána. Dnes je naším cílem Strmilov. V již zmíněné letecké bitvě u této obce spadl americký Liberator, z jehož posádky přežil jediný letec. Chceme vzdát poctu jemu, i jeho devíti kamarádům. U malého pomníčku na místním hřbitově proto položíme květiny.

pvt Thomas


galerie