Combat report


Training camp


Service Report – TC Taugratz – 15. – 17.10.2010


Hl. instruktor: S/sgt Milewski, sgt Witt


Účast za 4th AMD: 1stLt Martin, 1stLt Hart, S/sgt Milewski, sgt Witt, cpl Hawkins, pfc Betters, pvt Thomas, pvt Raymond, pvt Freedom, pvt Flint, pvt Cutter, T/4 Brown, T/5 Uncle, pvt Wilson, pvt Bennett, pvt McGregor, pvt Carney, pvt Brode, pvt Swaber, pvt Pauline, pvt Allen


Hosté US: 1. Infantry division Benešov – 5 vojáků

Protivník Německo: 16 vojáků


V sobotu 16.10. v 17 hod po vydání hesel a volacích znaků vyrážíme. Po příjezdu k linii sesedáme, dostáváme rozkazy a postupujeme k nepříteli. 2.družstvo v čele. Začínáme budovat obrannou linii. Než máme hotové okopy, je už skoro tma. Přidává se i drobný déšť.

Sgt Witt vysílá první hlídku. Ostaní sledují perimetr. Kdo není na stráži, snaží se urvat trochu spánku. Pomalu se ochlazuje. První kontakt nás překvapí. Nepřítel narazil na linii 1. družstva. Němci ustoupí, ale ještě nějakou dobu vedou rušivou palbu. Situace se zdá pod kontrolou, ale zjišťujeme, že nepřítel obešel naše křídlo a vyhodil do vzduchu několik našich vozidel…

Hlídka cpl Hawkinse prošla les před námi. Narazila jen na jednoho Němce. Jinak se zdá být čistý. Další hlídka pfc Betterse směřuje více na jihozápad, kde zjišťuje německou obrannou linii. Hlídka S/sgt Milewskiho prozkoumala oblast ještě západněji. Objevila nezaminovanou cestu k další německé obranné linii.

V průběhu noci se k zimě přidává mlha. Sgt Witt posílá hlídku pfc Betterse na průzkum bojem do prostoru nestřežené cesty. Je potřeba zjistit přesně pozice nepřítele. Hlídka se připlíží až k německému bunkru a zasype ho palbou. Nepřítel okamžitě odpovídá kulomety. Po zjištění pozic se hlídka bezeztrát vrací.

V 04:00 vydává sgt Witt rozkaz k útoku. V 06:00 odcházíme. 1.družstvo v čele. U linie se rozvineme a čekáme na svítání. 1. družstvo na pravém křídle,


2. družstvo vlevo. Přes mlhu prosvítá první světlo.

Přichází rozkaz. Postupujeme ve formaci lesem na jih k nepříteli. Ticho proříznou první výstřely. Pohyb, krycí palba a stále vpřed. Nepřítel pomalu ustupuje. Ztráty narůstají na obou stranách. Na okraji levého křídla se pod velením cpl Hawkinse skvěle probíjí vpřed jeho skupina. Překonáváme první pozice, stáčíme se na jihozápad a nepřátelský odpor se hroutí. Postupujeme, dokud nenarazíme na kulomet. První útok není úspěšný a máme ztráty. Podruhé už se to ale podaří a v blízkosti zničíme jedno protitankové dělo.

Prostor před námi vypadá jako zasažený silnou dělostřeleckou palbou. 1. družstvo jde přímo, část 2. družstva poskytuje krycí palbu a část postupuje obchvatem zprava. Němci se stahují. Odstřelovač zasahuje několik vojáků, než se ho podaří zlikvidovat. Nakonec obsazujeme výšinu nad vesnicí.

1. družstvo útočí ze severozápadu, 2.družstvo z jihozápadu. Přes okraj vesnice se dostáváme až do jejího středu. Útok na naše nekryté pravé křídlo nás přinutil se s velkými ztrátami stáhnout. Získali jsme území a vyčistili většinu plánovaného prostoru. Nezničili jsme však všechna protitanková děla a nepřítel zůstal za vesnicí, odkud ji mohl pokrýt palbou. Tentokráte jsme neuspěli.

pvt Thomas